Medische Esthetiek

Injectie van Fillers

Als gevolg van de steeds toenemende vraag naar zachte technieken inzake (niet-chirurgische) Esthetische Geneeskunde om te strijden tegen de gevolgen van veroudering, is het aantal en de kwaliteit van injecteerbare materialen de laatste jaren aanzienlijk geëvolueerd en is hun gebruik uiterst frequent geworden. Het gaat om vloeibare producten die geïnjecteerd kunnen worden, ofwel om bepaalde delen van het gezicht een andere vorm te geven ofwel om rimpels, plooien of andere ingevallen delen van het gezicht op te vullen. Een sessie van injecties kan afzonderlijk uitgevoerd worden, maar kan eveneens gepaard gaan met andere medico-chirurgische technieken voor een meer radicale verjonging zoals resurfacing (peeling, laser, dermabrasie), blefaroplastie (van de bovenste en/of onderste oogleden), facelift enz.
Een injectiesessie is eveneens mogelijk samen met injecties van botulinetoxine om de tonus van bepaalde spieren te verminderen die verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van rimpels.

Injectie van botuline toxine

Sinds 1975 gebruiken artsen botulinetoxine om scheelzien bij kinderen, tics in het aangezicht en oncontroleerbaar knipperen met de ogen tegen te gaan.
Voor wat de geneeskundige esthetica betreft, stelde Dr. Carruthers, oftalmoloog in Canada, als eerste vast dat zijn patiënten die met botulinetoxine behandeld werden minder rimpels rond het oog hadden dan de andere. In 1990 vroeg een opmerkzame patiënte hem om het andere oog te harmoniseren: zo is de esthetische indicatie ontstaan.
Botulinetoxine heeft in 2002 in de Verenigde Staten, onder de naam BOTOX, de vergunning van Food and Drug Administration (FDA) verkregen om gebruikt te worden voor het behandelen van rimpels tussen de wenkbrauwen, de zogenaamde “leeuwenrimpels”.

LED therapie

De StarLed van Fotolux is een apparaat voor lichttherapie en voor PDT (fotodynamische therapie).
Dit apparaat gebruikt CMS-dioden van de laatste generatie om 4 lichtstromen (geel, rood, blauw en oranje) af te geven op nauwkeurige doelen.
Er zijn verschillende indicaties. De StarLed maakt het immers mogelijk om in te grijpen op acne-littekens, zwangerschapsstriemen (3 programma’s volgens ouderdom en kleur), huidverslapping, seborrhea van hoofdhuid en gezicht, recente of oude littekens, de glans van de gelaatskleur … Hij is uitgerust met een verstelbaar lichtgevend paneel met 3 luiken en met satellieten voor een rechtstreeks contact van de diode op de huid (behandeling van littekens en zwangerschapsstriemen).