Heelkunde van het Silhouet

Patiënten hebben het vooral moeilijk met onvolmaaktheden van de buik. Het opkomen van de liposuctie heeft de chirurgische figuurcorrectie sterk veranderd. Liposuctie maakt het niet alleen mogelijk om ingrepen minder ernstig te maken maar ook om overblijvende littekens te verminderen. Om de ingreep te optimaliseren, is het aangewezen om de letsels te analyseren en vooral om verschillende parameters in aanmerking te nemen: toestand van de huid, mate van overtollig vet, tonus van de buikspieren, algemene morfologie van de patiënt(e). Op die manier kan de chirurg de meest aangewezen techniek kiezen in functie van et geval dat behandeld moet worden. Er bestaat immers geen universele techniek; wel integendeel, elk geval vereist een specifieke techniek.
Het is wel belangrijk om te weten dat voor een chirurgische buikwandcorrectie drie ingrepen te overwegen zijn: (alleen) liposuctie van de buik, een plastische ingreep in de buik (abdominoplastie) of een bodylift.

Geïsoleerde liposuctie van de buik

Deze oplossing is alleen aangewezen bij patiënten die een huid van voortreffelijke kwaliteit hebben.
Niettemin kan zij als aanvullende techniek op beide volgende technieken overwogen worden.

Abdominoplastie

Wanneer er aanzienlijke huidletsels zijn die gepaard gaan met een opmerkelijke uitrekking, talrijke zwangerschapsstriemen, en zelfs littekens, zal liposuctie alleen ontoereikend zijn en de chirurg zal een abdominoplastie (buikwandcorrectie) aanbevelen. Eén of meerdere zwangerschappen rekken vaak de buikwand uit. De buikspieren verslappen en bevinden zich niet langer ter hoogte van de middenlijn van de buik wat een uitwas van de lage buik veroorzaakt die niet verholpen kan worden door een liposuctie of zelfs een doorgedreven spiertraining van de buik.
Overgewicht en gewichtsschommelingen rekken de huid uit waardoor de huid de neiging heeft om striemen te vormen en haar elasticiteit te verliezen wat resulteert in een weinig aangenaam silhouet. In deze twee gevallen is abdominoplastie volkomen aangewezen.
Opgelet, de patiënt die deze ingreep kiest, moet er zich bewust van zijn dat de verjonging van het figuur in zekere zin een ruil inhoudt van een uitgerekte, gestriemde huid voor een plattere buik, een gavere huid en een litteken. Dit is een compromis dat de grote meerderheid van de patiënten gemakkelijk aanvaardt.
Het gebeurt soms dat de overmaat aan onderhuids vet circulair is (strekt zich helemaal rondom het lichaam uit). In dit geval kan uw chirurg u een bodylift voorstellen om een mooier en gelijkmatiger resultaat te garanderen. Deze ingreep lijkt op een eenvoudige abdominoplastie, behalve dat de uitsnijding van de weefsels op circulaire wijze gebeurt en dus een circulair litteken veroorzaakt. Het voordeel van zo’n methode is zonder enige twijfel de totale verjonging van de buikgordel waarbij zowel de zijden, de billen, de dijen als de buik onder spanning gebracht worden. De gevolgen van een aanzienlijke vermagering worden dus ook weggewerkt bij dit type ingreep.
Natuurlijk, wanneer het huidoverschot onder de navel gering is, kan een mini-abdominoplastie volstaan.

Lifting van de binnenzijde van de dijen

Wanneer er een verslapping van de huid aan de binnenzijde van de dijen optreedt, kan een eenvoudige liposuctie niet volstaan; enkel de huid terug onder spanning zetten is geschikt om dit gebrek te corrigeren: dit is crurale lifting of lifting van de binnenzijde van de dijen.
Deze ingreep heeft dus als doel het wegnemen van huidoverschot om zo de onderliggende vetinfiltratie te verminderen en de huid in de diepte op te spannen.

Lifting van de armen

De huid van de binnenzijde van de armen wordt sterk belast door herhaalde beweging en vermagering, wat verklaart dat het aantal huidverzakkingen (die niet in aanmerking komen voor een eenvoudige liposuctie) groter is dan eenvoudige vethypertrofie.
De ingreep heeft dus tot doel het wegnemen van huidoverschot om zo de onderliggende vetinfiltratie te verminderen en het geheel terug vorm te geven.
Deze letsels rechtvaardigen geen tussenkomst van de ziekteverzekering, met uitzondering van de gevolgen van zwaarlijvigheid (bariatrische chirurgie) die onder bepaalde voorwaarden door de ziekteverzekering ten laste genomen worden.